Cosmin Enea
candidat USL la Colegiul I Camera Deputaţilor
 
 
Minune pe Brestei!
Ignoraţi de autorităţi vreme de aproape 22 de ani, locuitorii de pe strada Brestei vor scăpa în curând de blestemul apelor, indiferent că vorbim despre lipsa apei potabile sau despre apa care, după fiecare ploaie mai serioasă, le inunda gospodăriile. Primul pas a fost făcut deja de primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, care a convins conducerea Companiei de Apă „Oltenia“ să investească aproape o jumătate de milion de lei din bugetul societăţii pentru extinderea reţelei de apă potabilă în acea zonă. Totodată, edilul le-a promis locuitorilor din cartierul Brestei că anul viitor vor începe şi lucrările la reţeaua de canalizare, dar şi finalizarea racordării tuturor gospodăriilor la reţeaua de apă.

Cunoscută şi sub numele de „mica Veneţie“, zona Brestei, în special partea cuprinsă între intersecţiile cu strada Pelendava şi strada Fermierului, a avut mereu probleme cu apa. Odată cu lipsa celei potabile, iar pe de altă parte cu cea care, în special toamna şi primăvara, le inundă gospodăriile. Şi totuşi, cea mai mare problemă a acestor craioveni a fost cu autorităţile locale care, vreme de peste 20 de ani, le-au ignorat doleanţele. Însă, în scurt timp, toate aceste probleme vor deveni istorie, şi asta graţie ambiţiei actualului primar, Lia Olguţa Vasilescu, care şi-a propus ca, până la finalul mandatului, toate cartierele oraşului să aibă apă potabilă şi canalizare.

Olguţa a devansat lucrările

Deşi autorităţile locale stabiliseră iniţial ca lucrările în cartierul Brestei să înceapă abia anul viitor, Olguţa Vasilescu a decis că locuitorii din acea zonă trebuie să aibă apă potabilă cât mai repede. „În mod normal, noi ar fi trebuit să intrăm în această zonă abia anul viitor. Însă am considerat că această lucrare este una obligatorie şi urgentă. Mi se pare inadmisibil ca aceşti oameni să trăiască la fel ca în Evul Mediu, deşi sunt la mai puţin de doi kilometri de centrul Craiovei. Sunt câteva sute de case care nu au apă potabilă absolut deloc şi nu au nici posibilitatea să se alimenteze din puţuri forate, deoarece pânza freatică este afectată. Practic, ei sunt obligaţi să care apă cu bidoanele de la diverse surse de alimentare“, a declarat Olguţa Vasilescu, care a adăugat că termenul de execuţie al lucrării este de două luni. Totodată, primarul Craiovei a precizat că investiţia va continua anul viitor, când sunt programate să înceapă şi lucrările de canalizare a acestei zone, lucrări prinse în Masterplanul de Apă al judeţului.

Reţea de apă pe banii CA „Oltenia“

Cum Primăria Craiova nu dispunea de banii necesari pentru finanţarea lucrărilor, iar introducerea unei reţele de apă în acea zonă nu era prinsă în Masterplanul de Apă, Olguţa Vasilescu a apelat la ajutorul Companiei de Apă „Oltenia“. „Proiectul este o provocare pentru Compania de Apă, iar lucrările, care se ridică la suma de 450.000 de lei, vor fi realizate din fondurile proprii ale companiei. Proiectul cuprinde o conductă de polietilenă cu diametrul de 220 mm, cu o lungime de 890 metri, pe partea dreaptă de mers către Cernele, şi o conductă cu diametrul de 110 mm pe partea stângă, cu o lungime de 770 de metri. Dimensionarea a avut în vedere şi o eventuală extindere a reţelei, atât în cartierul Cernele, cât şi în zonele adiacente străzii Brestei. În afară de acest inel de conducte, vor fi prevăzute şi branşamentele utilizatorilor, care constau în conducta de racordare, precum şi căminul de apometru, dar şi rama şi capacul de la placă. Trebuie spus că apometrul va fi pus la dispoziţie gratuit de către Compania de Apă“, a declarat Dorel Grigorie, director de dezvoltare în cadrul Companiei de Apă, care a adăugat că reţeaua va putea deservi aproape 300 de gospodării. Totodată, acesta a mai spus că, pentru a se racorda la reţea, locuitorii de pe strada Brestei trebuie să depună o cerere la Compania de Apă. „Fiecare persoană va trebui să vină la companie cu o cerere, iar noi vom realiza racordul, căminul şi branşamentul, preţul fiind de 200 de lei“, a precizat Grigorie. Conform proiectului, plăcile carosabile care vor fi aşezate peste căminul de apă vor fi prevăzute cu capace şi ramă din materiale compozite, autorităţile încercând să evite în acest fel furturile.

Şeful CA „Oltenia“, preocupat de proiectele viitoare

„Nu vreau să discut despre trecut, trebuie să ne concentrăm spre proiectele viitoare! Astăzi am demarat aceste lucrări, ele vor continua cu siguranţă şi în anii viitori. Nu este normală situaţia de aici şi, din punctul meu de vedere, implicarea noastră trebuie să fie totală pentru a construi civilizaţia în acest cartier important al Craiovei. Aşa cum în mediul de afaceri privat m-am descurcat cel puţin onorabil, să fiţi convinşi că voi reuşi şi pe scena publică, în funcţia de manager al uneia dintre cele mai importante societăţi comerciale care oferă utilităţi indispensabile craiovenilor“, Constantin Mitriţă, director general al Companiei de Apă „Oltenia“.

Cosmin Enea: “Am făcut primul pas”  

Candidatul USL pe Colegiul 1 Camera Deputaţilor Craiova, liberalul Cosmin Enea, a declarat că reţeaua de apă este doar primul pas pe care autorităţile îl fac pentru a schimba în bine viaţa locuitorilor din acea zonă. „Pur şi simplu, condiţiile în care trăiesc aceşti oameni dintr-un oraş ce se vrea european depăşesc orice imaginaţie. În secolul XXI, în Craiova, sute de plătitori de taxe nu au apă curentă şi canalizare, lucru pentru care ar trebui să le fie ruşine celor care au administrat oraşul. Oamenii aceştia plătesc zeci de milioane de lei vechi dări către bugetul local şi în schimb nu primesc absolut nimic! La iniţiativa doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu şi cu sprijinul directorului general al Companiei de Apă Oltenia, domnul Constantin Mitriţă, vom pune capăt acestui coşmar. Astăzi am făcut primul pas, dar să fiţi convinşi că în anii care urmează vor continua într-un ritm şi mai susţinut“, a declarat Enea.

Apariţii Televizate
Discurs Lia Olguta Vasilescu la Breasta - 2 Decembrie 2012