Cosmin Enea
candidat USL la Colegiul I Camera Deputaţilor
 
 
Cosmin Enea: „Orice lucru, cât de mărunt, mă face fericit”
Cosmin Enea este un politician şi un om de afaceri de succes. A intrat în politică de la vârsta de 18 ani, însă în acest an s-a hotărât să candideze la Camera Deputaţilor din partea USL. Ne mărturiseşte că încearcă să ia ce este mai bun de la liderii USL: Victor Ponta şi Crin Antonescu şi speră ca România să se îndrepte într-o direcţie mai bună.

Cosmin Enea este căsătorit cu un pilot de avioane de pasageri, una dintre puţinele femei din România care a reuşit să ajungă pe un asemenea post. S-a căsătorit departe de ochii lumii, pe plaja din Miami, şi este mulţumit de viaţa pe care o are. Acesta ne povesteşte că a vizitat foarte multe ţări, însă cel mai mult a fost încântat de Asia.


Reporter: Ce anume v-a determinat să intraţi în politică?
Cosmin Enea: Au trecut 12 ani de când am intrat în politică. La 18-20 de ani, probabil aveam altă gândire. Eram foarte tânăr şi am vrut să mai fac încă o activitate pe lângă ceea ce făceam. Fiind student, eram avid de cunoştinţe şi să cunosc oameni. A fost o chestiune de grup.

 

Rep.: Care este modelul dumneavoastră ca om politic?
C.E.: Nu am un model ca om politic, dar apreciez foarte mulţi oameni politici, fie că sunt români sau din altă ţară. Încerc să iau ce e mai bun de la liderii noştri: Victor Ponta şi Crin Antonescu.


Rep.: Căror persoane le sunteţi recunoscător pentru primii paşi făcuţi până acum în politică?
C.E.: Nu am o persoană anume. Le sunt recunoscător tuturor oamenilor care m-au votat, fie că sunt oameni din partid sau din afară.


Rep.: Sunteţi şi un cunoscut om de afaceri. Unde vă simţiţi mai bine: în mediul politic sau în cel al afacerilor?
C.E.: În ambele mă simt la fel de bine, numai că mediul politic trebuie îmbunătăţit. În afaceri, lucrurile sunt mult mai clare, însă în politică se fac nişte promisiuni fără acoperire. Se întâmplă de multe ori să fie promovaţi oameni care nu au calităţile necesare pentru un politician.

„Soţia mea este pilot de avioane de pasageri”

Rep.: Cine este Cosmin Enea dincolo de scena politică? Ce nu ştie lumea şi aţi vrea să afle?
C.E.: Nu ştiu ce ştie lumea despre mine, însă foarte puţini ştiu că soţia mea este pilot de avioane de pasageri. Sunt mândru de ea pentru că foarte puţine femei ajung să facă această meserie.


Rep.: Povestiţi-ne o năzdrăvănie din copilărie care s-a încheiat cu o urecheală.
C.E.: Am fost un copil foarte neastâmpărat. Eu am crescut la ţară la bunica. În vacanţă, i-am spus că o să vin cu trei-patru prieteni la ea şi am venit cu mult mai mulţi. Erau vreo 15. Patru dintre ei i-am dus în casă, dar pe ceilalţi i-am ascuns într-un pătul cu paie fără să ştie bunica mea. Când gătea, mâncarea dispărea imediat şi bunica se întreba cum putem să mâncăm atât de mult. Într-o dimineaţă, când s-a dus să dea de mâncare la gâşte, s-a speriat foarte tare de unul dintre prietenii mei care avea părul lung şi dormise acolo în paie. După ce s-a liniştit i-am spus că am venit cu mai mulţi musafiri decât o anunţasem.


Rep.: Cum a fost elevul Cosmin Enea? Aţi chiulit vreodată de la şcoală?
C. E.: Am făcut liceul la „Traian Vuia”. Aveam note şi mai mari şi mai mici. Mai chiuleam de la şcoală şi mergeam la bar sau să joc biliard. Am rămas în relaţii bune cu învăţătoarea şi diriginta mea.
 
S-a căsătorit pe plaja din Miami

Rep.: Cum aţi reuşit să vă căsătoriţi tocmai în America?
C.E.: Eram de mulţi ani împreună şi am hotărât să mergem să ne căsătorim la Miami. Ne-am dus în America şi am făcut o ceremonie simplă pe plajă. Ofiţerul stării civile era şi notar, şi organizator şi fotograf. El le făcea pe toate. Am avut doi martori din România şi a fost foarte frumos. Iniţial nu am vrut să facem nuntă în stilul nostru, cu mulţi invitaţi, însă după câţiva ani am făcut şi nunta aici cu prietenii.


Rep.: Ce vedetă feminină vă atrage?
C. E.: Îmi place Andreea Raicu.


Rep.: Ce vă face pe dumneavoastră fericit?
C.E.: Absolut orice. Orice lucru cât de mărunt mă face fericit. Mă bucur din lucruri simple.


Rep.: Aţi făcut vreodată vreun pariu?
C.E.: Da. Cu Claudiu Manda, singurul care l-am şi pierdut. Încă nu mi-am achitat datoria.


Rep.: Ce vă supără cel mai mult la societatea românească?
C.E.: Faptul că nu suntem serioşi, dar cred că în ultimii 20 de ani s-au schimbat în bine multe lucruri. Sper să ne îndreptăm într-o direcţie bună.

„Cei mai mulţi bani îi cheltuiesc pe călătorii”

Rep.: Ştiu că vă place să călătoriţi. Ce ţări aţi vizitat?
C.E.: Am fost în foarte multe ţări, însă cel mai mult mi-a plăcut Asia. Am fost în China, India, Thailanda, Myanmar, Cambogia, Laos, Indonezia, Vietnam, Malaezia şi chiar Bangladesh. În aceste ţări nu m-am dus pentru destinaţii exotice, ci pentru cultura şi obiceiurile din fiecare zonă. Am fost în zone de triburi, în junglă, unde am stat la localnici. În Bangladesh, cea mai săracă ţară, m-au ţinut două ore în aeroport că nu înţelegeau ce caut eu acolo.


Rep.: De ce vă place atât de mult să călătoriţi?
C.E.: Înveţi foarte multe din călătorii. Obiceiurile, cultura fiecărei ţări. Îmi place să călătoresc pentru a simţi adevăratul mod în care trăiesc oamenii.


Rep.: La ce vârstă v-aţi câştigat primii bani de buzunar şi cum?
C.E.: La 16 ani. Am muncit. Eram în vacanţă şi m-am angajat împreună cu câţiva colegi.


Rep.: Pe ce vă cheltuiţi cel mai mult banii?
C.E.: Cei mai mulţi bani îi cheltuiesc pe călătorii.

Apariţii Televizate
Discurs Lia Olguta Vasilescu la Breasta - 2 Decembrie 2012