Cosmin Enea
candidat USL la Colegiul I Camera Deputaţilor
 
 
Un gând despre Unirea Basarabiei cu România și intensificarea diplomației românești
Săptămâna trecută s-au împlinit 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Un eveniment special pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Un eveniment, în care s-a observat că țara noastră nu este pregătită să-i administreze Republicii Moldova o atracție suficient de puternică pentru a scăpa de influențele și problemele pe care Federația Rusă le exercită în acest spațiu.

Constat cu regret că singurul proiect politic în care România se implică față de Republica Moldova la ora actuală este în continuare Parteneriatul Estic, un proiect politic european tot mai slăbit și lipsit de atractivitate pentru statele din vecinătatea Uniunii Europene. Politica de Vecinătate a UE nu mai funcționează așa cum ne-am propus, nu mai produce efectele la care ne-am așteptat cu toții. Această politică este aproape un eșec iar asta nu înseamnă că trebuie să ne ascundem în spatele ei la nesfârșit. Poate a venit timpul pentru o nouă propunere în care țara noastră să se numere printre inițiatori.

 

Salut realizările Guvernului României din ultimii ani cu privire la dezvoltarea și susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Este meritul actualei echipe guvernamentale că au reușit să treacă de la promisiuni la fapte concrete și să ajute românii de acolo să construiască o infrastructură mai bună în ce privește securitatea energetică, a transporturilor și în domeniul educației. Cu toate acestea, România trebuie să fie mai activă și să condiționeze autorităților moldovene gestionarea corectă a banilor și asistenței oferite de țara noastră.

 

Am senzația că Ministerul Afacerilor Externe nu mai face față logistic provocărilor care există în ultima vreme în regiune și acest lucru trebuie revăzut.  La fel, consider că asistența pentru acest minister trebuie majorată imediat în următoarea perioadă. În calitate de membru al Comisiei de politică externă, propun mărirea bugetului Ministerului Afacerilor Externe pentru a spori capacitățile acestei instituții și a principalelor Ambasade ale României.

 

Diplomația românească trebuie să fie din nou foarte activă atât la Washington, Berlin și Londra, cât și la Chișinău sau Moscova. Ea rămâne în continuare principala cale pașnică de a termina sau a preveni conflictele, iar în momentul de față trebuie să compensăm prin diplomație și noi inițiative în interesul soluțiilor de pace în Ucraina și prevenirea unei confruntări în Republica Moldova.

 

De prea multe ori în cazul nostru,  lipsa de ințiativă se ascunde sub un oportunism că noi facem ce fac partenerii europeni. Acest fenomen trebuie să înceteze iar România să-și spună punctul de vedere în privința apărării frontierei euroatlantice și a continuării proiectelor de dezvoltare și apropiere cu Republica Moldova.

 

Intervenţie depusă în scris la secretariatul de sedinţă al Camerei Deputaților

Apariţii Televizate
Discurs Lia Olguta Vasilescu la Breasta - 2 Decembrie 2012